måndag 19 mars 2012

En trygg famn



En hund som bärs i säkerhet in till hägnet slår det mesta i bildväg. Just nu råder panik i Cernavoda, alla gatuhundar ska fångas in av kommunens hundfångare och sedan skickas till ett dödsläger.

Vi här i Sverige mailar våra protester till stadens borgmästare, vi räknar om det finns plats för en hund till hemma hos oss och vi känner en sådan vanmakt...

Men det är viktigt att låta tanken vila för en stund hos de hundar som faktiskt räddas, samt se till vad som ytterligare står i vår makt att göra. Vi kan sprida information om hur underbart det känns i hjärtat att adoptera en hemlös hund. Vi kan sponsra en hunds resa till Sverige - imorgon sänker Hundhjälpen överlåtelsekostnaden på ytterligare sex hundar som har varit länge i vårt program - och vi kan affischera, skicka protestmail igen. Sist, men inte minst, titta på bilden på nytt och se hur belåten hunden ser ut. Strax efter att bilden togs, så fick han äta sig mätt. Något som han säkert inte hade fått göra på länge.

fredag 9 mars 2012

Olika falla ödets lotter


Vissa valpar kan växa upp och hamna på utställningar och beundras av tusentals människor, medans andra valpar glöms bort i ett mörkt utrymme utan tillgång till mat och vatten. Bilden till höger är från ett kommunalt hägn i Targoviste, Rumänien. Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om detta, men varför inte bara låta bilderna tala för sig själva? Det gör de så bra, inga ord behövs egentligen.

lördag 3 mars 2012

Bind aldrig hunden utanför affären

Det är nog bland det värsta som kan hända en hundägare; att ens bästa vän springer bort. Att leta i flera dagar, att slitas mellan hopp, förtvivlan, frustration och vanmakt... I skrivande stund så är en hund från Hundhjälpen på rymmen och vi hjälper naturligtvis till allt vi kan för att stötta ägaren.

Det är också nu som jag får upp ögonen för hur många hundar som ägare efterlyser. Det är förvånansvärt många hundar som springer bort eller försvinner. Tack och lov så kommer också många hundar tillbaka till sina ägare. Det går såklart aldrig att helt och hållet förutse att en hund sliter sig eller springer bort, men en sak kan vi göra och det är att aldrig binda en hund utanför en affär.

Ikväll läste jag om en hundägare som höll på att få sin hund stulen. Hon hade bundit sin hund utanför affären och hann precis ut för att hejda en man som hade tagit hunden och som skulle sätta den i sin bil. Det var en stor hund, vilket är anmärkningsvärt. Man kan ju tycka att en hundtjuv skulle akta sig för att gå fram till en stor hund.

Hur lång tid kan det ta att stjäla en hund? Ja, det behöver inte ta mer än några sekunder. Så tänk en gång till, ni som lämnar hunden vid affären. Är hunden borta när ni kommer ut så får ni uppleva ett trauma som ni inte ens önskar er värsta ovän. Vilket öde som kan vänta hunden ska vi bara inte tala om.

Jag tror inte att någon skulle lämna en dyrbar stereoanläggning obevakad på gatan, men sin hund som man skattar högre än alla materiella saker i världen... den kan man lämna obevakad. Ser ni hur irrationellt vi människor handlar? Men nu är det i alla fall slut med hundar vid affären, eller hur? Lova mig det.