onsdag 26 oktober 2011

Att ha hund i gamla Sovjetunionen


Nyligen läste jag i en bok om hur det var att ha hund i Ukraina under den tid då Sovjetunionen fanns. En hund kostade ca tre månadslöner och det var ovanligt med hemlösa övergivna hundar på gatorna. Att man i forna Sovjetunionen inte ville överge sin hund förstår man när man får veta hur svårt det var att överhuvud taget skaffa sig en.

Hundar förmedlades enbart via en statlig, militär myndighet och där fick man anmäla sitt intresse. Personalen gjorde då hembesök för att se att personen hade utrymme och rastningsmöjligheter för hunden. Samtidigt gjordes en utredning om personens ekonomi för att se om personen hade råd att ha hund.

Var allt väl efter detta, så fick personen gå flera kurser i hundhållning och lära sig om alltifrån hundens anatomi till hur man tränar sin hund. Dessa kurser fortsatte sedan efter att personen hade klarat av sin examen och kunnat köpa sin hund. De senare kurserna inföll vid hundens olika åldrar för att personen skulle lära sig specifikt om vad som gällde när hunden var exempelvis 1 år.

Inte nog med detta. Man var också tvungen att visa upp att sin hund hade tränats i flera olika moment och att hunden klarade av att genomföra dem. Misslyckades man i detta så fick testet göras om tills att hunden godkändes i alla träningsmomenten.

Först därefter fick man sitt intyg och godkännande för att få fortsätta ha en hund.

Det mesta var väl inte så mycket att hurra för i Sovjetunionen, men svårigheterna med att skaffa sig en hund ledde i alla fall inte till det som vi ser idag världen runt: hundar som köps för att bli statussymboler, hundar som omplaceras eller överges och blir gatuhundar, hundar som inte får sina behov tillgodosedda.